16. sep
Vil bli større: Tor Inge Martinsen ser til Stange. By- og bygdelista mener en storkommune er det eneste fornuftige, men er det eneste partiet som har frontet saken i valgkampen. FOTO: Eli J. Haugen
 
– Sammenslåing tvinger seg fram
I Hamar har temaet kommunesammenslåing vært totalt fraværende i valgkampen. By- og bygdelistepolitiker Tor Inge Martinsen mener det er den eneste fornuftige vegen å gå.

Publisert: 11.sep.2015 14:00
Oppdatert: 11.sep.2015 14:02

I Stange, Løten og Ringsaker har motstanderne mot sammenslåing markert seg i valgkampen.

I Hamar har det vært tyst. By- og bygdelista har programfestet at de er positiv til kommunesammenslåing, men frustrasjonen over at «det ikke skjer noe» er stor hos Martinsen.

Ta skrittet fullt ut

– Hamar, Stange, Løten og Ringsaker er sammenslått på alle områder bortsett fra politikk; arbeidsmarked, kultur og fritidstilbud. Vi vil ha en reell diskusjon om å ta skrittet fullt ut, og slå sammen, sier Martinsen.

Han tenker i første omgang på Hamar, Stange og Løten, og tror ikke det er noen realisme i å få med Ringsaker.

– Hvis vi ikke tar grep selv, tror jeg det vil tvinge seg fram i løpet av 10 år, og da med tvang, tror Martinsen.

Vise lederskap

Han mener det er avgjørende at politikerne viser lederskap, og ikke lar seg ta av følelsene.

– Vi har i hovedsak den samme kommunestrukturen på Hedmarken som for 50 år siden, mens verden har forandret seg ganske mye. Vi opplever våre kommuner som gode i seg selv, men vi blir bedre av å bli sammenslått, sier Martinsen.

Det han holder imot de interkommunale samarbeidene, er at politikerne får seg forelagt likelydende forslag til vedtak, og opplever at det politiske spillerommet blir ganske lite.

Tyngdepunkt

Martinsen er også besnæret av tanken om at en sammenslått storkommune med Hamar, Stange og Løten vil få 50.-60.000 innbyggere, og dermed står bedre rustet i konkurransen rundt Mjøsa og mot andre byregioner på Østlandet.

– Det handler om å ta en posisjon i Innlandet og være en av de sterkeste regionene i stor-Oslo. Selv om det ser vanskelig ut nå å komme noen veg, kan vi ikke kapitulere. Hamar må uansett være mer aktiv, spille inn positive sider ved sammenslåing overfor nabokommunene, og være tålmodig, sier Martinsen.

Hamar kommune har takket ja til invitasjonen fra Stange kommune om å delta i et prosjekt for å sondere mulighetene for en sammenslåing.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke