13. des
TRIVSEL: Aktivitetsgruppa på ny samling. Fra venstre Laura Haraldsen, Anna Liberg, Solveig Emilsen, Solveig Sveen og aktivitør Unni Knutsen. FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
– Vi vil ha flere lysglimt i hverdagen
De er ikke storforlangende, eldre hjemmeboende i Stange. Enkle gleder som å se på Fredagsbirken ved et kaffebord på Bjønnåsen eller en biltur til Bolleland på Espa og Helgøya lyser opp tilværelsen.

Publisert: 07.sep.2015 07.32
Oppdatert: 07.sep.2015 07.33

95-årige Laura Haraldsen og 89-årige Anna Liberg bor i egne leiligheter. Ukentlige eldretreff er det eneste Laura kommer seg ut på, sier hun.

Kommunen tilbyr nemlig bare seks dagplasser maksimalt to ganger i uka. Er aktivitøren sjuk, blir det vanskelig å skaffe vikar. Det synes Laura er dumt, for da kommer hun seg ikke ut, og isoleres helt fra omverdenen.

– Det er lettvint å bo i aldersbolig ved Stange sykehjem. I det hele har jeg vært heldig som har holdt meg frisk, sier Laura.

83 år gamle Solveig Emilsen sier hun heller ikke har så mye å klage over, men i likhet med Laura og Anna kunne hun tenkt seg utvidet, sosialt tilbud.

Solveig greier seg selv, hun får hjelp til rengjøring av boligen og assistanse til å vaske vinduer.

– Gjør vårt beste

Aktivitør Unni Knutsen er populær blant de eldre og latteren sitter løst rundt bordet.

– Vi gjør det beste vi kan med midlene som er stilt til rådighet. Jeg skulle nok ønske vi hadde egen bil så vi hadde kommet mer ut. På treffene våre har vi høytlesning, spiller spill og spiser middag. Noen uker har vi to eldretreff, andre uker ett, sier Knutsen, og legger til at å stimulere hjernen, turopplegg og holde kroppen i aktivitet gir en aktiv og god alderdom.

95-årige Laura og 89-årige Anna føler det er en borgerplikt å stemme. De har allerede forhåndsstemt, men vil ikke røpe hvilket parti de har stemt på.

Trygghetsalarm

Anna Liberg brenner for at Stange kommune må gi eldre trygghetsalarmer. Selv har hun bedt om det, men fått avslag.

– Jeg blir mer og mer utrygg. Alarm i alle aldersboliger burde vært en selvfølge. Mange eldre føler at de blir glemt i valgkampen. Det blir mye prat og lite handling. Vi skulle også hatt flere aktivitører. Jeg har sagt ifra til sjefen vår, ordfører Nils A. Røhne, sier Anna og smiler.

– Mitt budskap til stangepolitikerne er at de må gi oss tilbake det gamle kjøkkenet på sykehjemmet. Maten var bedre før, spesielt grønnsaker og potetene, sier Laura Haraldsen.

Støtter de eldres krav

Stangepolitikerne blir engasjerte når de hører om hverdagen til Laura og Anna og sakene som ligger pensjonistene særlig på hjertet i 2015.

– Alle som ønsker, må få trygghetsalarm hjemme. Det må være det minste folk kan forlange. Trygghet er viktig for alle, ikke minst de eldre som bor hjemme. Det sier Bygdelistas Arild Olsen og fortsetter:

– Kjøkkenløsningen som ble vedtatt, var vi kraftig imot fordi vi mente det ble en dårligere løsning for brukerne. I denne saken kjørte AP en hard linje, sier Olsen.

Presset økonomi

Sps ordførerkandidat Aasa Gjestvang sier hun forstår godt ønsket om trygghetsalarm hjemme.

– Dette bør de eldre som føler seg utrygge få. Når det gjelder kjøkken så har Sp lenge hatt fokus på smakelig mat som passer sesongens muligheter og grønnsaker. Vi mener at Stange kommune må gjøre en grundig evaluering av dagens kok/kjøl-system. Hvis det viser seg at brukerne er misfornøyd med dagens matservering må kommunen gjøre skikkelige justeringer slik at de eldre blir fornøyd og synes maten er god. Det gamle kjøkkenet vil nok av økonomiske grunner ikke komme tilbake der det var.

– Jeg forstår ønsket om mer aktivitørtilbud, men kan ikke se at den kommunale økonomien strekker til. Jeg vil ikke love noe jeg gjerne ville, men som jeg ikke kan holde. Den pressede Stange-økonomien legger begrensninger på mange av disse spørsmålene, sier Gjestvang.

– Trygghetsalarm, og andre forebyggende tiltak er en del av løsningen når vi vil legge til rette for at alle skal kunne bo hjemme så lenge de kan, sier Helge Bjørnsen, listetopp i SV.

– Det samme gjelder dagtilbud og aktivitører knyttet til disse. Vi har et nybygget kok/kjøl kjøkken og vår løsning vil inkludere dette i framtidige løsninger. Mye av utfordringen med mat er knyttet til hvordan den sluttbehandles og legges opp, sier Bjørnsen.

Stemte mot kjøkken

– Stange Fremskrittsparti stemte imot bygging av nytt kjøkken og i neste runde stemte vi imot plassering av kjøkkenet, sier Jan Olav Nybruket, listetopp i Frp.

– Vi så at vi mistet muligheten for å ha en fleksibel løsning, noe vi nå ser følgene av. Nå er heller ikke muligheten til å velge på tilbud på matleveranser til stede. Når det gjelder flere aktivitetsdager til eldre så er det nok et eksempel på at økonomien er anstrengt og tøyd til det ytterste. Med en omlegging av driften i hele kommunen vil det kunne finnes penger til dette, men det er en mer omfattende prosess som gjør at det ikke bare er å si at man vil øke potten i dag.

Den snuoperasjonen som Stange kommune må gjennom vil ta år og på ingen måte bli smertefri, sier Nybruket.

– Det tragiske i det hele er jo at det er opposisjonen i kommunen som må være ansvarlig og være de som prøver å bremse pengebruken, sier Nybruket.

115 trygghetsalarmer

Ifølge ordfører Nils A. Røhne har Stange kommune 115 trygghetsalarmer i dag.

– I fjor vedtok et samlet kommunestyre at de som hadde behov for trygghetsalarm skulle få tildelt alarm. Dette skulle skje etter en individuell vurdering. Det var ingen uenighet mellom partiene om dette. Hvorvidt vi skal endre på dette, må vi diskutere i forbindelse med den nye helse og omsorgsplanen.

– Forstår du matreaksjonene fra de eldre?

– I mange år hadde vi dispensasjon av mattilsynet blant annet knyttet til at vi ikke klarte å levere mat blant annet til hjemmeboende som hadde en forsvarlig temperatur. Vi har derfor som Ringsaker og Hamar valgt kok/kjøl-prinsippet. Vi leser i HA at 300 personer kjøper søndagsmiddag på Prestrudsenteret og at stamgjestene er store tilhengere av kok og kjøl maten. Vi er opptatt av at maten som serveres skal være god og av høy kvalitet og at måltidet også skal være en god opplevelse. Begge våre helse- og omsorgssentre skal være med i konkurransen som landbruksdepartementet har utlyst om Det gode måltid. Ordningen i Stange skal evalueres i første halvår neste år, og så får vi se hvordan vi håndterer dette videre, sier Nils A. Røhne.

JA TRYGGHETSALARM

Høyres Kirsti Berge sier partiets mål er at innbyggerne skal føle seg trygge og ivaretatt.

– De skal kunne regne med forutsigbare tjenester. Hvis behovet er en trygghetsalarm, så bør dette kunne ordnes, sier Berge.

Pensjonistpartiet sier de var imot innføringen av den nye kjøkkenløsning i Stange.

– For oss var det et nederlag at kok og kjøl vant fram. Pensjonistpartiet hadde helst sett at maten ble lagt uten kok og kjøl for å få den ferskest mulig med god smak. Maten lages den dagen den brukes. Nykokte poteter, grønnsaker og selvfølgelig selve hovedrettene kjøtt eller fisk som tilberedes den dagen det skal brukes, sier Arne Andreassen, listetopp i Pensjonistpartiet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke