13. des
EInar Busterud (t.h.) mener skolevalget ikke sier noe om styrkeforholdet i Hamar siden BBL ikke er med på listene. Morten Aspeli er fornøyd med skolevalgresultatet. FOTO: STIAN F. STEINSVIK
 
- Elevene har tatt et verdivalg
Ordfører Morten Aspeli (Ap) er strålende fornøyd med resultatene fra skolevalget i Hamar. Einar Busterud (BBL) mener skolevalget sier lite om styrkeforholdet i Hamar-politikken.

Publisert: 09.sep.2015 13.33
Oppdatert: 09.sep.2015 13.38

Arbeiderpartiet ble den store vinneren under skolevalget i Hamar med 39,2 prosent av stemmene. Det er en oppgang på 6,2 prosentpoeng fra skolevalget i 2013. Ordfører i Hamar, Morten Aspeli, er godt fornøyd med valget. 

- Det er et fantastisk godt valg for Arbeiderpartiet både på landsbasis og lokalt. Det er et brakvalg. Skolevalgene har tidligere vist seg å gi en god pekepinn på hvordan valgresultatene blir. Nå blir det selvsagt litt endringer siden By- og bygdelista ikke er med i skolevalget, sier han. 

Han mener ungdommene med skolevalget har vist at de har gjort et verdigvalg. 

- Det gleder meg enormt at ungdommene til de grader sier fra om at de vil ha et samfunn bygget på fellesskap og like muligheter. Det viser hvilke verdier de vil ha i samfunnet, forteller Aspeli. 

Maner til spurt

Høyre gikk i Hamar ned fra 24,3 prosent i skolevalget i 2013 til 13,7 prosent under årets skolevalg. Høyres ordførerkandidat i Hamar, Knut Fangberget, peker på at skolevalget i 2013 var uvanlig godt. 

- Skolevalget i 2013 var jo svært bra for Høyre, men det er så klart ikke bra med denne nedgangen. Unge Høyre fortalte meg også i forkant at Ap kom til å gjøre et godt skolevalg på Katta, sier han. 

Han mener de har gjort en god innsats foran skolevalget. 

- Unge Høyre har gjort en stor innsats foran skolevalget. Vi har også vært aktive på skolesaker i valgkampen. Unge Høyre har kjørt mye på dette, og vil fortsette med det, forteller Fangberget. 

Han sier at resultatet i skolevalget motiverer til innsats. 

- Ser man på resultatet på landsbasis, maner dette Høyre til en fryktelig langspurt nå, sier han. 

- Sier lite om styrkeforholdet

Under skolevalget var det listene til fylkestinget som ble brukt. By- og bygdelistas ordførerkandidat, Einar Busterud, mener de lokale listene burde være med på skolevalget

- Skolevalget er for å mobilisere ungdom til å stemme. Da er det dumt at de ikke kan stemme på de lokale listene. Både i Hamar, Stange og Ringsaker er det lokale lister som det ikke kan stemmes på ved skolevalget, sier Busterud. 

Han tror også det er forvirrende for de unge velgerne at det er ulike lister på skolevalget og kommunevalget. 

- Hamar er jo en forsøkskommune der alle fra 16 år og oppover kan stemme. Men 16-åringene kan ikke stemme ved fylkestingsvalget. Det er forvirrende for de unge at det er lister på skolevalget de ikke kan bruke på det ordentlige valget, forteller Busterud. 

Han mener skolevalget ikke gir et riktig bilde siden de lokale listene ikke er med. 

- Det er opplagt at det er hyggelig for Arbeiderpartiet med et så godt skolevalg, men det sier ikke noe om styrkeforholdet i Hamar. Hamars nest største parti er jo ikke med, sier han. 

Han forteller også at BBL har vært i kontakt med fylket foran skolevalget uten at det var noe å få gjort med listene. 

Også Fangberget mener BBL burde vært med på listene til skolevalget. 

- Det er mange lokale lister som er toneangivende i lokalpolitikken. Det er en stor bommert at BBL ikke var med i Hamar, og det burde vært justert, mener Fangberget. 

MDG fornøyd

I Stange ble Miljøpartiet De Grønne det tredje største partiet under skolevalget, med 17,6 prosent av stemmene. Listetopp for MDG i Stange, Hilde Amundsen, er godt fornøyd med resultatet, men allikevel avventende foran kommunevalget.

- Det er et bra resultat for oss. Vi var med i kommunevalget også i 2011, men da var vi veldig nye. Nå skal vi bryne oss. Jeg tror skolevalget kan gi en pekepinn foran valget, og det viser tendenser i hvordan folk vil stemme. Jeg er allikevel veldig avventende foran valget. Svaret får vi 14. september, sier Amundsen. 

Hun tror miljøbevisstheten blant de unge er grunnen til det gode skolevalget. 

- Ungdommene i dag er veldig opptatt av miljø. Jeg tror også mange ønsker en ny type samfunn og en ny politikk, forteller hun. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Ordfører Morten Aspeli (Ap) mener elevene viser hvilke verdier de vil ha i samfunnet med skolevalget. FOTO: ELI J. HAUGEN
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke