13. des
Drømmer om klubba: Knut Fangberget drømmer om å bli den første ordføreren i Hamar fra Høyre siden 1934.
 
«Det er klart at man kanskje tar en risk med å gå med hatt og farger på buksa, men den sjansen tar jeg»
Knut Fangberget om de røde buksene og da han gikk arbeidsledig i to år.

Publisert: 10.sep.2015 06.25
Oppdatert: 10.sep.2015 14.00

– Hva er det egentlig du jobber med?

– Det er det mange som spør meg om. Jeg har jobbet i snart 15 år for et amerikansk firma som er et Washington-basert lobby- og markedsføringsfirma. Vi hjelper norske og skandinaviske firmaer inn på det amerikanske markedet. Det har jeg jobbet med i de åra. Jeg har også hatt oppdrag fra andre selskaper. Blant annet for et firma innenfor medisinsk teknisk utstyr for Forsvaret.

– Du er ikke ansatt i dette amerikanske firmaet. Du jobber som selvstendig næringsdrivende?

– Ja. Jeg jobbet i fylkeskommunen fram til i 2002. Etter det søkte jeg på mange jobber og gikk arbeidsledig i et par år nesten. Til jeg skjønte at det å få jobb når jeg var i den alderen, det var vanskelig. Og da startet jeg opp mitt eget selskap.

– Hvor gammel var du da du ble arbeidsledig?

– Da var jeg 45 år.

– Hva hadde du gjort før dette?

– Jeg hadde jobbet som OL-koordinator. Jeg var deretter med på et næringslivsprosjekt. Begge deler i regi av fylkeskommunen.

– Og så gikk dette prosjektet ut?

– Ja, det var et prosjekt som gikk ut. Det var kommentert og hengt ut av Hamar Arbeiderparti som et prosjekt som hadde hatt sugerøret i kommunekassa. Det er jo selvfølgelig ikke riktig.

– Hvordan var det å gå arbeidsledig i to år som 45-åring med to tenåringsdøtre hjemme?

– Det kan du si var en nokså dramatisk opplevelse i en persons liv, det. Det å ha vært aktiv i politikk og hatt sikker jobb og så videre, og så plutselig stå der og egentlig ikke vite hva du skal bli når du blir stor, det er en ganske tøff opplevelse. Nå har jeg sterk oppdrift og framdrift så jeg klarte å etablere egen virksomhet og har levd fint av det i ettertid. Det er jeg stolt av. Men antakelig så vokser man som menneske når man møter slik motgang, og det tror jeg i ettertid – når du kommer ut av det – så er det en erfaring som du vokser på. Det jeg har gjort siden den gangen, har jeg gjort uten en krone i tilskudd av noe slag. Ren «made in Knut». På den tiden har jeg blitt veldig godt kjent med bedrifter og forskning rundt i hele Norge. Det tror jeg vil være en erfaring og et nettverk som vil bety veldig mye i en framtidig ordførergjerning at jeg har slik kontakt med nærings- og utviklingsmiljøet. Det tror jeg vil være bra for Hamar. Eller det vet jeg er bra for Hamar.

De røde buksene

– Vi må snakke litt om klesstilen din. Hva er greia med de røde buksene?

– Jeg er veldig glad i farger. Og så er jeg veldig glad i å gå med hatt. Det er slett ikke alle hamarsinger som synes det er bra. Men nå er jeg typen som gjør det jeg har lyst til å gjøre.

– Når var det du begynte med denne stilen, for det har vel ikke alltid vært slik?

– De siste ti årene kanskje.

– Du føler deg mer vel?

– Ja. Jeg synes det er artig. Og så er det klart at når du blir gråere i håret må du ha litt mer farge ellers.

– Det har vel blitt en moteting. Det er jo mange middelalderende menn som går med fargerike bukser?

– Jeg så til og med at ordføreren hadde lagt ut bilde fra da han hadde besøkt Hamar bibliotek, og der, på bildet, sto Johan Græsby i røde bukser, så da tenkte jeg at da kan jeg gå i oransje. Vi hadde jo også et bilde som ble tatt av han Tor Inge (Martinsen), Pål-Jan (Stokke) og meg i hver vår knallfarga bukse, så da ble vi enig om at det var bildet av en fargerik opposisjon. Jeg er ikke alene.

– Du blir ikke litt typisk høyremann da. Hatt. Litt dandy. Sitter der på Brødrene Jacobsen og nyter din vin?

– Det tror jeg ikke. Når folk blir kjent med meg så er jeg slett ikke slik person. Jeg er en rett fram og grei person. Det er klart at man kanskje tar en risk med å gå med hatt og farger på buksa, men den sjansen tar jeg. Jeg er meg selv.

Om Aspeli

– Hva synes du om din hovedkonkurrent Morten Aspeli?

– Morten er en ærlig politiker som tror på det han sier, men etter min mening er han for lite leder. Han tar ikke de konfliktene som sørger for at kommunen kan drives i økonomisk balanse. Der har han etter min mening skjøvet ting foran seg i fire år.

– Hvor mye skal Høyre kutte og hvor i kommunen skal dere kutte dersom dere kommer til makten?

– Jeg vil svare generelt. Det er først når du kommer i posisjon at du har makt til detaljert å gå gjennom og også gjøre de tilpassinger som er nødvendig. Rådmannen hadde jo en innledning for kommunestyret i forrige uke om saken, hvor han tilkjennega at han var på veg, men ikke visste hvor det kom til å ramme. Så at et parti skal kunne svare eksakt på dette når ikke rådmannen klarer det, er meningsløst.

– Men hvorfor kan du si hva du kan styrke, men ikke si hva du skal svekke?

– Da må vi sammen med rådmannen se hvor vi bruker for mye. Hvor kan vi ta ned økonomien for å bruke på andre områder. Det er jo politiske prioriteringer. Så langt har vi sagt at vi ønsker en halv prosent nedgang på pleie- og omsorg for å opprette tilbudet på barnehagedekningen.

– Men dette er jo bare fem millioner kroner. Det er jo ingenting?

– Nei. Det er mer et politisk signal. Du skal huske at det var ikke endelig budsjettbehandling det som skjedde nå sist. Det var økonomiske rammer og signaler fram mot at budsjettet skal vedtas i desember.

– Du kan ikke si at vi kutter et tilbud som er nå.

– Det ville vært uansvarlig å si.

– Men det går an å tolke valgprogrammet deres dit hen at dere ikke skal kutte i hjertesakene deres: Barnehage, rus og psykiatri?

– Ja, det er ambisjonen vår, så får vi se hva som er mulig.

– Man får jo et inntrykk av at Høyre er en garantist for at for eksempel fortettingen i småbarnsavdelingene i barnehagene går opp?

– Det mener vi er viktig.

– Vil dere gjøre dette uansett – når dere får full oversikt?

– Å være skråsikker er veldig dumt. Men jeg vil si at det er vår politiske ambisjon. Det håper jeg at vi får til.

 – Men er det riktig, som HA skrev på sin forside, at Høyre vil ta fra de gamle og gi til barna?

– Tabloid kan du framstille det slik, men det er jo ikke det som er poenget. Sånn som det er nå er jo pleie- og omsorgssektoren nokså forskånet for den sparekniven som øvrige etater blir utsatt for.

– Men pleie- og omsorgssjefen i Hamar mener altså at hvis Høyres Høyres forslag blir gjennomført må hun kutte en sykehjemsavdeling?

– Da må jeg si følgende; at da synes jeg nok pleie- og omsorgssjefen i en noe stor grad deltar i den politiske debatten. Du skal huske på at dersom det hadde blitt vedtatt, så hadde pleie- og omsorgssjefen måttet forholdt seg til det på vanlig måte. Hadde jeg vært pleie- og omsorgssjef, så ville jeg svart at da skal vi utrede hva dette vil bety og at vi må komme tilbake til det.

– Men har politikerne så mye å si når dere skal disponere dette ut ifra lovverket, eller er det administrasjon og rådmann som egentlig styrer dette?

– Så langt til nå denne perioden har i stor grad rådmannen styrt. Jeg synes dagens politiske posisjon har vært for lite interessert i å styre økonomien. Så sånn sett er det riktig. Jeg tror at de partiene som nå er i opposisjon vil kjøre en mye tydeligere styring og oppmerksomhet rundt økonomien hvis vi får muligheten.

Om privatisering

– Må folk betale mer for å nyte offentlig velferd med høyrepolitikk?

– Nei. Her i Hamar er det ingen grunn til det.

– Hva med privatisering av offentlige helsetjenester?

– At Hamar Høyre skal gå i bresjen for å privatisere et sykehjem, det tror jeg ikke er aktuelt. Noe annet er å redusere risikoen når det gjelder utbygging. Vi trenger helt sikkert flere omsorgsboliger og trygdeleiligheter. Dette kan vi bygge sammen med private. Vi er interessert i å fortsette med private barnehager. Jeg synes også private skoler har sin rett, og det kan være aktuelt at andre enn Montessori-skolen får etablere seg. Men at det blir en stor privatiseringsbølge i regi av Hamar Høyre, det tror jeg folk kan føle seg trygg på at det ikke blir.

– Hva med salg av offentlig bygg og andre virksomheter?

– Det er viktig. Det er for eksempel ikke en primæroppgave for kommunen å drive to parkeringshus, og det har vi ment er en kostnad vi kan kvitte oss med. Både med driften og å selge og bedre balansen på lånesida.

– Er de realistisk å fjerne eiendomsskatten?

– Det å fjerne eiendomsskatten og ta 125 millioner ut av driftsbalansen – det lar seg ikke gjøre uten at det smerter veldig. Så det anser jeg som urealistisk. Det vi må gjøre er å sørge for at det ikke blir økning. Med økte inntekter på sikt, mener jeg det også vil være mulig å senke eiendomsskatten noe etter hvert.

Om flyktninger

– Det syriske folk lider og flere millioner er på flukt. Hvor står Hamar Høyre i debatten om syriske flyktninger?

– Hamar Høyre er klar på at vi må ta del i den norske dugnaden og ta vare på folk i nød. Det er det ingen tvil om. Så har vi en stor utfordring i å skape et godt og verdig liv for dem som allerede har kommet hit. Det er noe som ligger meg veldig til hjertet, for her er det mange folk som gjerne vil bidra, men som ikke får sjansen. Samtidig som vi hjelper dem, må vi også kunne hjelpe folk som er i akutt nød. At Hamar-samfunnet tar sin del av den nøden man finner i Syria, er helt åpenbart.

– Dersom Høyre, BBL, Venstre og Frp får flertall til sammen. Blir da dette den nye styringsgruppen i Hamar?

– Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at de fire partiene som har vært i opposisjon, fortsatt er i opposisjon til dagens regime. Det er det ingen tvil om.

– Ingen av de fire kommer til å stemme på Morten Aspeli som ordfører?

– Nei, det ville ha overrasket meg veldig.

– Du er jo ingen varaordførerkandidat, men er dette likevel en jobb du kunne ha tenkt deg?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

– Hva er viktigst: Ordførerstillingen eller politisk innflytelse?

– De to tingene henger sammen. Men for Hamar Høyre har vi ikke hatt ordføreren siden 1934, så det er ekstremt viktig for Høyre å gjenerobre en sånn posisjon.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke