5. des
 
Dette mener partiene om kommuneøkonomi

0
Publisert: 02.sep.2015 08.53
Oppdatert: 02.sep.2015 08.53

Geir Byberg (KrF)

– Vi tror ikke løsningen bare er å kutte, men vi må også tenke på nye måter. Vi vil samarbeide med frivillig sektor. Vi er ikke tilhengere av kommersialisering i kommunal tjenesteproduksjon, men er åpen for å tenke nytt.

Live Giset (V)

– Vi vil gjennomgå kommunens drift og se nøyere på hvor vi kan kutte og effektivisere. Et økonomiutvalg må på plass. Vi foreslår å skaffe inntekter gjennom å selge eiendommer som parkeringshusene kommunen eier og tomta ved gamle Ankerskogen videregående skole. Vi må en tid konsentrere oss om kommunens kjerneoppgaver; barnehage, skoler, helse og eldre. Vi ønsker å skjerme skole og barnehage.

Erling Behrens (Frp)

– Vi vil gjennomføre kostnadskutt i administrasjonen og innføre ansettelsesstopp i administrative avdelinger. Kommunale investeringer skal begrenses til primærtjenester og infrastruktur. Vi vil ha mindre byråkrati, og en mer effektiv kommune. Vi ønsker konkurranseutsetting og salg av utvalgte kommunale eiendommer. Hamar Frp vil vektlegge primærtjenestene helse og omsorg, skole og barnehager.

Morten Aspeli (Ap)

– Vi har begynt omstillingen ved å utsette flere investeringer og redusere drift i kommunen. Det er viktig at vi framover ikke får overforbruk på enhetene.

Ingen enheter skjermes for kutt, men vi vil gjøre alt for å klare opprettholde den gode kvaliteten i tjenestetilbudet i barnehage, skole og eldreomsorg.

Einar Busterud (BBL)

– Hamar kommune går med underskudd for første gang. Det skyldes dårlig styring og skaper dårlig omdømme. Uten kontroll på økonomien er det umulig å drive politikk. Kommunen har mye å gå på når det gjelder forenkling og smartere måter å jobbe på. Antakelig er underskuddet såpass stort at det ikke er mulig å skjerme noen helt fra kutt. Det viktigste er å ivareta barn og unge.

Knut Fangberget (H)

– Hamar Høyre vil følge opp de meste av de endringer som er fremmet av rådmannen, men vil i tillegg samarbeide med private om bygging og drift av f.eks. barnehager. Kommunen må også se på andre tjenesteområder der det er fordelaktig å samarbeide med privat sektor. Det er særlig byggeprosjekter, men vi vil også la private delta i omsorgs- og velferdsoppgaver. Vi vil prioritere barn og unge. Gode tilbud for barn og unge er avgjørende for tilflytting av barnefamilier.

Katrine Aalstad (MDG)

– En bærekraftig kommuneøkonomi er første bud for å kunne drive med politiske prioriteringer og en aktiv utvikling av kommunen. Vi vil at de ansatte i Hamar kommune spør seg «kan vi endre måten vi løser en oppgave på slik at vi blir mer effektive?» Vi ønsker å gjeninnføre kommunens økonomiutvalg, og se på muligheter for å kjøpe supplerende tjenester etter behov, istedenfor å investere i flere institusjoner.

Jan Oreld (Pensjonistpartiet)

– Budsjett og regnskap 2016 i balanse, deretter oppbygging av fond eller raskere nedbetaling av gjeld. Vi vil skjerme tjenester til barn og unge, de med spesielle utfordringer, fysiske, psykiske, økonomiske og eldre med behov for hjelp og støtte. Gjennomføring er en administrativ oppgave. For å møte utfordringene på tjenestesiden må vi ta nye metoder i bruk og kanskje organisere kommunen annerledes.

Tom Sagen (SV)

– Hamar SV vil alltid arbeide for at Hamar skal være et godt sted å vokse opp. Vi ønsker en offentlig skole, og fritidstilbud alle har råd til å være med på. Hamar SV vil i den økonomiske situasjonen kommunen står, prioritere kjernevelferdsoppgaver.

Ivar Skramstad (Sp)

– Hamar kommunes økonomiske situasjon gjør at vi ikke kan gå ut og love noen luftslott som ikke blir noe av. Det er ikke helt krise, men det kan bli det hvis vi ikke får beina ned på jorden. Barn, unge og eldre er områder Hamar Sp vil prøve å verne når det eventuelt kommer til kutt. Ellers må vi se på hele kommunens drift og finne poster som det kan spares på, og hvor inntekten kan økes.

Olav Dalberg (Rødt)

– Kommunen må planlegge bedre og unngå utgifter som stupetårnet, og innleie av konsulenter. Kommunen har i tillegg enorme utgifter på en feilslått attføringspolitikk, hvor utfordringen er å omstille attføringsbedriftene til å føre en mer bruker- og resultatorientert attføringspolitikk for å flere enn 48 prosent av de utenfor yrkeslivet tilbake i ordinært og tarifflønnet arbeid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke