13. des
LETTELSE: Det var spent stemning på Aps valgvake i Folkets Hus før resultatene begynte å strømme inn. Dårlige meningsmålinger i kommunene på Hedmarken fikk medlemmene til å frykte det verste. Lettelsen var stor da forhåndsstemmene var telt opp.Begge FOTO: Hege Engdal Rusten
 
Får fornyet tillit
Ap og Sp får mer enn halvparten av stemmene til sammen. Dermed ligger det an til fire nye år med rødgrønt styre i fylkeshuset.

Publisert: 15.sep.2015 06.08
Oppdatert: 15.sep.2015 06.19

Opposisjonen hadde håp om å endelig få til et maktskifte i Hedmark fylke i år. Mirjam Engelsjord, nummer to på Venstres liste, forteller at opposisjonspartiene hadde forberedt seg godt, og sondert terrenget før valget.

– Sp egentlig borgerlig

– Vi har snakket med Høyre, KrF og Pensjonistpartiet. Frp var ikke så aktuelle som samarbeidspartnere, siden de har en helt annen kulturpolitikk enn oss andre, men Sp hadde vi også ønsket å få med. De takket blankt nei, dessverre, sier Engelsjord.

Hun syns det er merkelig at Sp avviser forhandlinger med opposisjonen, allerede før valget.

– Ser du historisk på det, er Sp egentlig et borgerlig part, men det har blitt veldig rødt de siste åra. Det er litt uventa, sier Engelsjord, som selv kjemper for et utsatt andremandat for Venstre. Da HA gikk i trykken i går kveld var hun fortsatt inne i fylkestinget.

Sveen er klar

Sp-listetopp og fylkesråd Aasa Gjestvang er godt fornøyd med valget. Klokka 22.30 lå partiet an til 12,8 prosents oppslutning.

– Nå får vi telle opp alle stemmen før vi avgjør hvem vi skal samarbeide med. Jeg vil ikke foregripe ting, men vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet vi har med Ap. Det er mest nærliggende å tenke at vi fortsetter med det, sier Gjestvang.

Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap) ville ikke ta seieren på forskudd, men med et foreløpig resultat på 45,5 prosent måtte han medgi at det så lovende ut.

– Det er veldig positivt, det som har kommet til nå, sier Sveen.

MDG ER ÅPNE

Miljøparti De Grønne gjorde et godt valg, med 4,8 prosent og to mandater før trykkstart. Partiet hadde håpet de skulle komme i vippeposisjon i fylkestinget.

– På fylkesplan har vi ikke tatt noen stilling til hvem vi vil gi vår støtte til etter valget. Vi er mest opptatt av sak, og vi vil være åpne for å samarbeide både til Venstre og Høyre, og med småpartiene, dersom vi får gjennomslag for sakene våre: Bedre regional planlegging, med vektlegging på miljø naturmangfold, bedre psykososial oppfølging i skolen, og bedre kollektivtilbud, sier listetopp Bård Sødal Grasbekk i Miljøpartiet De Grønne.

Det er 33 mandater som skal fordeles i Hedmark fylkesting. Sent i går kveld så fordelingen slik ut: Ap 15, SV 1, Sp 4, KrF 1, MDG 2, V 2, H 5, Frp 2, Pensjonistpartiet 1. Hvis dette resultatet står seg, mister både Høyre og Frp ett mandat.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke