13. des
Møte to: Så var det Aspeli og co’s tur til å framlegge sine tilbud for Miljøpartiet. Fra høyre og rundt bordet Katrine Aalstad, Terje Selnes, Thomas L. Jørgensen, Jan M. Oreld, Borgny Nygaard, Ranveig Kjelsnes, Tom Sagen, Grete Solli, Morten Aspeli, Maria Skalleberg og Geir Byberg. Begge Foto: eli J. haugen
 
Medlemsmøte i MDG i kveld kan avgjøre hvem de skal samarbeide med
Først møtte Miljøpartiet til forhandlinger hos Busterud og co. onsdag ettermiddag, og deretter bar det rett til et møte med Aspeli og co. En avklaring kan komme i kveld.

Publisert: 17.sep.2015 06.11
Oppdatert: 17.sep.2015 06.26

Miljøpartiet havnet på vippen etter mandagens valg, og er virkelig i vinden om dagen.

Først onsdag ettermiddag møtte de Einar Busterud og hans kumpaner på Astoria hotell til et møte, før de tok den korte marsjen til Hamar rådhus.

Ble sendt på dør

Der ventet forhandlerne fra den gamle flertallsposisjonen med ordfører Morten Aspeli i spissen. HA fikk være med opp i rådhuskantina hvor møtet fant sted. Der fikk vi fotografere, før vi ble sendt på dør. Ved siden av Aps forhandlere, var det representanter fra partiene som har sagt ja til et samarbeid med Ap; SV, KrF og Pensjonistpartiet.

Møtet varte i en og en halv time, og etterpå var Arbeiderpartiets forhandlingsleder Thomas L. Jørgensen godt fornøyd med drøftingene som fant sted.

Kravliste

– Vi drøftet både politiske punkter og hvordan vi ser for oss et valgteknisk samarbeid, opplyser Jørgensen.

På sin side leverte Miljøpartiet en punktliste over krav og hva de ønsker, som Arbeiderpartiet ikke har noen problemer med å oppfylle. Kravlisten hadde mange punkter knyttet til miljø, men også kommuneøkonomi og velferdstjenester.

Klimaregnskap

Arbeiderpartiet har tilbudt Miljøpartiet punkter som går fra alt til innføring av klimaregnskap på kommunale bygg, en forpliktende tiltaksplan på klima og miljø, miljøkrav til kommunale innkjøp, sykkelhotell ved jernbanen og ha et sterkt jordvern med mer.

Miljøpartiet tilbys også en lederrolle i arbeidet med den nye kommuneplanen. Der tilbyr Ap/SV/KrF/Pp-koalisjonen, for å sitere fra tilbudet: «at man starter med blanke ark i kommuneplanen, og ikke med utgangspunkt i at byutvikling skal skje rundt Vikingskipet og med jernbanetrasé gjennom dyrket mark og Åkersvika.»

Møte i kveld

Jørgensen oppfattet onsdagens møte som at det var en reell interesse fra Miljøpartiet om å drøfte samarbeidspunkter.

For Ap/SV/KrF/Pp er det ikke nok dersom Miljøpartiet skulle slutte seg til, de trenger også Fremskrittspartiets stemme. De er tenkt inkludert i et valgteknisk samarbeid.

– Vi har det muntlig fra Frp at de er interessert, sier Jørgensen.

Erling Behrens i Hamar Frp sier at de er i dialog med begge blokkene, men ikke har landet noe ennå.

– Arbeiderpartiet har tilbudt oss et valgteknisk samarbeid, men vi har ikke sagt ja eller nei til det ennå, sier Behrens.

Det blir kveldens medlemsmøte i Miljøpartiet som vil ha det avgjørende ordet for hvilken blokk de går til.

– Vi har hatt et godt møte, sier forhandlingsleder Terje Selnes i Miljøpartiet, men han understreker at det ikke blir noen avklaring før tidligst i kveld.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke