5. des
GRAFIKK: JORUN U. REFSAHL.
 
Kan kaste ordføreren
Hele opposisjonen jubler for at Ap-flertallet er borte i HAs ferske meningsmåling. Dette har de ventet lenge på – likevel gir de ingen garantier for et ordførerskifte.

Publisert: 10.sep.2015 06.24
Oppdatert: 14.sep.2015 08.22

Alle de seks partiene er klare på at de ønsker et maktskifte, og nå er muligheten større enn på lenge. Med en tilbakegang på 8,4 prosentpoeng siden forrige HA-måling i februar, står Ap med en oppslutning på 45,8 prosent før valget 14. september. Det gjør at de mister en av sine nåværende 13 plasser i kommunestyret – og flertallet hele opposisjonen er enige om å hate.

– Ap uten flertall er bedre for Løten, mener Frps ordførerkandidat, Per Egil Storsveen.

– Det vil gi oss et mer spennende politisk landskap, tror Venstre-topp Silje Hafslund, hvis partifelle Gina Sigstad gikk kraftig til angrep på det samme Ap-flertallet i HA forleden – med begrepet «flertallsdiktatur».

Sp-PRIO: Ordførerskifte

Bare i to perioder tidligere har andre enn Arbeiderpartiet styrt Løten, da Senterpartiet hadde ordføreren fra 1999 til 2007. Nå kan det skje igjen, for Sp ligger an til å gjøre et brakvalg i Løten. Målingen viser en framgang på sterke 7,7 prosentpoeng siden februar, og hele 9,1 siden forrige valg. Det gir Sp over 24 prosents oppslutning og brått seks mandater mot dagens fire. Dermed seiler Marte Larsen Tønseth (24) opp som en klar utfordrer til Bente Elin Lilleøkseth (Ap).

– Jeg jubler for disse tallene, og har den siste tiden hatt en veldig god følelse basert på tilbakemeldinger fra folk. Men dette er overveldende. Vi har hatt et mål om sju mandater, og nå tror jeg det er mulig. Uansett er jeg klar for å overta ordførervervet, som vi håper å samle hele opposisjonen om. Vi ønsker å samarbeide med alle for å få et maktskifte, erklærer Tønseth.

På tjuveritokt

Ved målingen i februar gikk hun ut i HA med et håp om å stjele Ap-velgere.

– Og endret oppslutning hos både oss og Ap gir kanskje grunn til å tenke at det er nettopp det som har skjedd, smiler hun.

Frp-Storsveen og SVs ordførerkandidat Gunnar Søberg tror flertallsvedtaket for bygging av den omstridte fotgjengerundergangen er årsaken til velgerflukten fra Ap. Men mens Frp sammen med de andre borgerlige er innstilt på å samarbeide for å få ordføreren kastet, har SV ikke bestemt seg.

– Vi ønsker også forandring, men vil prate med alle – også Ap, sier Søberg, som dermed kan komme på vippen sammen med MDG.

Høyre Klar til å forhandle

Høyres ordførerkandidat, Oddny Prytz kan komme til å prøve å gjøre krav på ordførerposten. Hun avviser det i alle fall ikke.

– Det blir en del kameler å svelge hvis vi skal samarbeide med Sp. Det vet Sp også. Men vi er innstilt på å ta en slik utfordring for å få et skifte.

– Betyr det at dere gir Sp ordføreren, eller vil du sitte i den stolen selv?

– Det spørsmålet har vi ikke avgjort, gliser hun.

Mandag er det valg – 22. oktober skal nytt kommunestyre konstitueres. Men allerede nå starter partiene med å legge den vanskelige kabalen.

Unngår å svare

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth på gjenvalg sier Ap er åpen for samarbeid med «alle» dersom valgresultatet blir det samme som målingen.

– Ja, med dem som drar i samme retning innen velferd, trygghet og vekst i en grønn ramme. Vi har gode erfaringer med samarbeid fra tidligere.

– Er du fortsatt ordfører med et slikt valgresultat?

– De som ønsker det, må stemme Ap, svarer hun, og unngår flere ganger å svare direkte på akkurat det spørsmålet.

– Men jeg vil gjerne fortsette å jobbe 24 timer i døgnet for Løten, slutter hun.

-Kan ha vært utydelig

Ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) vedgår at kommunereformen kan ha skjøvet velgere over til Sp, men ser meningsmålingen som inspirasjon til å brette opp ermene.

– Har Sp slått dere på tydelighet i nei til kommunesammenslåing?

– Jeg vet ikke hva som er forklaringen på vår tilbakegang, men kommunereformen har vært mye diskutert i mediene og er noe som opptar mange. Kanskje har vi vært litt utydelige, men i så tilfelle håper jeg vi har rettet opp det inntrykket nå. Det skal ikke være noen tvil om at Ap vil beholde Løten som en selvstendig kommune, svarer Lilleøkseth, som ikke henger med hodet over den svake målingen for Aps del.

– Det tar vi som inspirasjon til å brette opp ermene og jobbe videre nå de siste dagene inn mot valget. Jeg var ute grytidlig på morgenkvisten i dag for å møte velgerne, da var stemningen god. Og nå vant Ap skolevalget i går. Så er det greit å huske på at den «meningsmålingen» som faktisk er viktig, er den vi får på valgdagen, sier hun.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke