5. des
FORNØYD: Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, ankommer Stortinget for tv-debatten.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 
Knallvalg for Sp
Senterpartiet (Sp) gjør sitt beste kommunevalg siden 1995. – Dette ser svært bra ut, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

NTB
Publisert: 15.sep.2015 06.51
Oppdatert: 15.sep.2015 06.54

På landsbasis får Senterpartiet 8,5 prosent av stemmene i årets kommunevalg. Sist gang partiet hadde høyere oppslutning var i 1995, året etter at partiet ledet landet mot et nei i folkeavstemningen om EU.

Allerede da de første resultatene begynte å tikke inn mandag kveld, var det klart at Senterpartiet hadde gjort et godt valg.

– Dette ser svært bra ut, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum da han ankom partiets valgvake i Mathallen i Oslo. Partifellene tok imot lederen med trampeklapp.

Mot sammenslåing

Opptellingene viser at partiet får til sammen 1.776 representanter inn i kommunestyrer rundt i landet, 300 flere enn i forrige kommunevalg.

– Det å få lov til å være lagleder for en slik gjeng som oss i Senterpartiet, det er fantastisk, sa Vedum i sin tale. Han forklarte det gode resultatet med at regjeringens politikk i kommunene har slått feil.

– Folk ønsker ikke det enorme sentraliseringsprosjektet til regjeringen, sa Vedum, og lovte økt innsats mot den planlagte kommunereformen.

– Får vi større innflytelse, betyr det flere i kommunene som kjemper mot kommunesammenslåing. Vi er tydelige på at vi vil lytte til folk lokalt.

Gode fylkestall

I Kristiansund går partiet fram med hele 21,7 prosentpoeng, til 24,1 prosents oppslutning. Dermed går partiet fra en til elleve representanter i bystyret. Striden om sykehussentralisering har trolig vært avgjørende for mange når de skulle stemme.

Også innenfor kjerneområdene gjør Senterpartiet det bra.

I Sogn og Fjordane får partiet en oppslutning på 33,3 prosent i fylkestingsvalget, en framgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

Partiet er også den klare vinneren i Nord-Trøndelag, med 26,8 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en framgang på 7,2 prosentpoeng.

Rødgrønn framgang

Det var spesielt mot slutten av valgkampen at senterpartiet fikk vind i seilene. 5. september gjorde partiet blant annet sin beste måling på 16 år i en måling gjort for Nationen og Klassekampen.

Valgforsker Frank Aarebrot sier han skjønte hvilken vei det gikk:

– Senterpartiet gjør det alltid bedre på valgdagen enn på målingene, så da de fikk gode målinger, var det et veldig godt tegn for dem, sier han til NTB.

Han mener at Senterpartiet rir på den samme bølgen som de andre rødgrønne partiene når de nå går framover.

– Alle de tre rødgrønne partiene går fram, påpeker han. 

Tøff tid

Statsminister Erna Solberg (H) får en vanskelig jobb med å reise seg etter Høyres dårlige valg, spår aviskommentatorer.

På Høyres valgvake mandag kveld var statsministeren offensiv, og kontret det dårlige valgresultatet med kommentaren: «Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019».

Den jobben kan bli vanskelig, mener norske aviskommentatorer.

– Tendensen i dette valget er klar: Om to år ryker Erna Solberg og hennes folk ut av regjeringskontorene. Dagens borgerlige samarbeid styrer rett mot det store skjæret, skriver VGs Frithjof Jacobsen. Han konkluderer med at høyrebølgen har lagt seg, og at partiet rammes hardt av regjeringsslitasje.

– Høyrebølgen ebber ut

Dagbladets Jon Olav Egeland er heller ikke i tvil om hvilken vei det er i ferd med å gå.

– Etter tretti år ser det ut til at den norske høyrebølgen ebber ut, skriver han.

– Valget har svekket både partiet Høyre og Erna Solberg personlig. Partiet er nødt til å gå i seg selv for ikke å risikere nye tap.

Dagsavisens kommentator, Arne Strand, tror også det blir vanskelig for Erna å hente seg inn.

– Høyrevinden som brakte Erna Solberg og Siv Jensen inn i regjering for to år siden har snudd. Dette lover dårlig for muligheten for gjenvalg av den blåblå regjeringen ved stortingsvalget om to år, skriver Strand.

Samarbeidet med Frp får mye av skylden.

– Statsministerens problem er Frp. Det svekker regjeringens omdømme at Frp inntar særstandpunkter i flere saker. En regjering må snakke med samme stemme.

KrF kan bli fristet av Ap

Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, mener Solberg har grunn til å bekymre seg over Frps svake valgresultat. Partiet fikk en oppslutning på 9,5 prosent på landsbasis i kommunevalget.

– Et Frp på rundt 10 prosent har vært et slags ordtak, et kodespråk for at nå sier noen stopp. Ikke ved å forlate regjeringen, men ved å kreve en helt annen type politisk gjennomslag.

Eilertsen påpeker også at valgresultatet kan åpne ytterligere for et mulig samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet. Dette poenget nevner også Klassekampen i sin leder tirsdag:

– For regjeringens støttepartier Venstre og KrF er valget en stor skuffelse, og spesielt for KrF vil det kunne styrke kreftene i partiet som ønsker å stille partiet fritt og åpne for et samarbeid på rødgrønn side, skriver avisen. 

Vinner

Valgforsker Frank Aarebrot mener tendensen fra kommunevalget er klar: De rødgrønne gjør et tydelig comeback.

Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer, og Arbeiderpartiet gjør et brakvalg. Valgforsker Frank Aarebrot er tydelig på hvilke nasjonale tendenser man kan lese ut av valgresultatene:

– Den gamle regjeringen vinner over den nye. De rødgrønne partiene pluss Miljøpartiet De Grønne går fram. Høyre og Frp i regjering, og støttepartiene Venstre og KrF, gjør det alle dårlig, sier han til NTB.

Ifølge prognosene ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget dersom lokalvalget hadde vært stortingsvalg, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke