16. sep
Hjemmehjelpskutt: Helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen så seg nødt til å redusere hjemmehjelpstjenesten med fire årsverk før sommeren. Hjemmehjelperne utfører rengjøring og praktisk bistand i hjemmet.FOTO: Trond Lillebo
 
Kutter fire stillinger i hjemmehjelpen
Hamar kommune kutter hjemmehjelpstjenesten med fire årsverk. Det betyr at terskelen for å få hjelp til rengjøring og praktisk bistand i hjemmet blir høyere.

Publisert: 01.sep.2015 06:22
Oppdatert: 01.sep.2015 06:47

Helse- og omsorgsavdelingen sliter med å holde budsjettene.

Per 1. mai lå avdelingen an til en overskridelse på tre millioner kroner i 2015. For å hente inn dette, foreslo helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen flere innsparingstiltak.

Å kutte hjemmehjelpstjenesten med fire årsverk var ett tiltak, som ble vedtatt av et enstemmig kommunestyre like før sommeren. Etter denne reduksjonen er det igjen 14,5 årsverk med hjemmehjelpere i Hamar kommune.

Fjerne fire årsverk

Det er snakk om å kutte to årsverk med hjemmehjelp i distrikt sentrum og to årsverk i distrikt vest.

Nedbemanningen er i ferd med å bli effektuert, og målsettingen er å spare 800.000 kroner i år. For 2016 er innsparingen estimert til 1,6 millioner kroner.

Galaaen opplyser at konsekvensen for brukerne blir at terskelen for å få innvilget kommunal hjelp til rengjøring og annen praktisk bistand i hjemmet, blir høyere. Eksempel på oppgaver kan være husvask, vinduspuss og klesvask.

Kuttet i 2014 også

Også i 2014 ble det kuttet på hjemmehjelpa. Da ble det vedtatt en reduksjon på 800.000 kroner.

Hele kommunestyret, inkludert Arbeiderpartiet, gikk med på kuttene i hjemmehjelp i kommunestyret 17. juni. Arbeiderpartiet kjører hardt på helse og omsorg som en kjernesak i valgkampen. Ordfører Morten Aspeli innrømmer at det var smertelig å vedta kutt i hjemmehjelpen.

– Det var ikke ønskelig i det hele tatt, men vi er i en situasjon hvor vi må bruke mindre penger. Det er smertelig. Hjemmehjelp er ikke en lovpålagt oppgave. Det er vanskelig å se at vi har noen andre alternativer, sier Aspeli.

Kandidater trår til

Både Aspeli og hans motkandidat By- og bygdelistas ordførerkandidat Einar Busterud har i det siste vært med og observert ulike steder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Aspeli deltok både i hjemmesykepleien i distrikt sentrum og inne på en sykehjemsavdeling på Parkgården. Aspeli er full av lovord over de ansattes innsats.

– Det er mange av brukerne som har store hjelpebehov. Hos de ansatte er det en sterk motivasjon, og det jobbes svært hardt for å få logistikken til å henge sammen, sier Aspeli.

Busterud var med ansatte i hjemmesykepleien i distrikt sentrum på en vakt nylig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke