16. sep
GRAFIKK: JPRUN U. REFSAHL.
 
Markant Ap-nedgang
Arbeiderpartiet og Høyre faller dramatisk på en ny meningsmåling én uke før valget. I realiteten står ordførervalget nå mellom Einar Busterud (BBL) og Morten Aspeli (Ap).

Publisert: 08.sep.2015 06:18
Oppdatert: 08.sep.2015 08:54

HA møter de to kamphanene foran rådhuset. De bedyrer at de ikke er nervøse foran valget om under en uke, men medgir at de er spente. Uansett ligger det an til litt av en valgthriller.

HAs ferske meningsmåling viser tilbakegang både for Arbeiderpartiet og Høyre samt Frp, mens flere småpartier styrker seg. By- og bygdelista ligger stabilt i forhold til målingen i juni.

Svak måling

Arbeiderpartiet gjør sin svakeste måling siden august 2012 med en oppslutning på 31,7 prosent. Ved å ta utgangspunkt i dagens flertallspartier (Ap, KrF, Pp og SV), kommer Aspelis blokk minus Sp ut med 16 mandater. Flertallet i kommunestyret går på 20 mandater. By- og bygdelista, Høyre og Venstre har til sammen 17. Det blir avgjørende å få støtten til flere av småpartiene. I denne målingen får Miljøpartiet 2 mandater, Rødt én, Senterpartiet 2 og Frp én.

Nasjonal trend

Men Aspeli er ingen slagen mann.

– Nei, nå er det bare å stå på helt inn. Målingen er i tråd med nasjonale målinger, men motiverer oss bare til å stå på enda hardere siste uka, sier Aspeli.

Han påpeker at det er svært jevnt mellom blokkene.

– Det blir avgjørende om alle småpartiene kommer inn, og hvem de vil støtte. Det blir kjempespennende. Vi er fornøyd med dagens samarbeidskonstellasjon, og er åpen for å ta inn flere partier. Det avgjørende er om folk vil ha oss som har ledet kommunen i disse fire årene, eller om velgerne vil ha et bytte til to nesten like store partier med ulikt verdisyn og ulik politikk, sier Aspeli.

Skuffelse i Høyre

Knut Fangberget (H) medgir at målingen er skuffende for Høyre.

– Det er hyggelig at opposisjonen leder. Jeg håper at Høyre klarer å klatre til 20-tallet i selve valget, sier Fangberget.

– By- og bygdelista er nå en god del større enn Høyre. Svekker det dine sjanser til å bli ordfører?

– Det er fortsatt en uke igjen til valget. Det er ikke noe grunnlag for å forhandle vekk ordførerposisjonen, mener Fangberget.

Einar Busterud (BBL) gleder seg over at opposisjonspartiene er i ledelsen.

– By- og bygdelista er i en god stim, men gallup er gallup, og valg er valg, sier Busterud.

– Styrker Høyres tilbakegang dine sjanser for å bli ordfører?

– Ja, det mener jeg. Jeg er overrasket over at By- og bygdelista ikke ligger høyere på målingen, sier Busterud.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke