5. des
Petter Lilleås Pedersen (til venstre) og Philip Tanger deler ut valglister utenfor Prestrud skole.
Foto: Dag W. Grundseth
 
Ordføreren mener Høyre bryter politivedtekten
Ordfører Morten Aspeli (Ap) mener Høyre bryter politivedtekten i Hamar kommune ved å dele ut valglister på kommunal grunn på valgdagen.

Publisert: 14.sep.2015 14.50
Oppdatert: 14.sep.2015 20.01

HA har fått inn flere tips fra lesere som reagerer på at Hamar Høyre i dag deler ut valglister på kommunal grunn utenfor Lunden skole i Øvre Vang og utenfor skolene Prestrud og Storhamar.

Det er ikke brudd på valgloven, men på politivedtekten i Hamar. Formannskapet kan gi dispensasjon fra vedtekten dersom det søkes om dette på forhånd.

- Dette er ikke gjort og et ekstraordinært formannskap ble satt klokka 11 i dag, der et flertall avviste å behandle en søknad fra Høyre. Høyre var eneste parti som stemte mot flertallet, sier ordfører Aspeli.

Etter det HA kjenner til skal formannskapsmedlemmer ha bedt Høyre ta signalene som kom i dette møtet.

Heller ikke Einar Busterud synes noe om at Høyre driver valgkamp på valgdagen.

-  Jeg har personlig sett at Høyre har stått utenfor Lunden skole i dag. Jeg synes det er et minimum at Høyre respekterer et vedtak. Vi har et etisk prinsipp om at partiene holder seg unna på valgdagen. Dette kunne Høyre tatt opp på et tidligere tidspunkt, sier Busterud

Høyres Knut Fangberget sier til HA at Høyre i Hamar har listebærere ute – slik tilfellet er i en rekke andre kommuner.

-  Men du var til stede i formannskapet i dag da flertallet avviste å behandle en eventuell søknad fra Høyre. Er ikke dette å vise lite respekt for både politivedtektene i Hamar og ikke minst den uskrevne regel om at det ikke drives valgkamp på valgdagen?

-  Jeg var til stede. Rådmannen sier han ikke kan behandle dette, sier Fangberget.

- Nei, men formannskapet kan og sa nei. Er ikke det korrekt?

-  Jeg har ikke tenkt å kommentere dette ytterligere bortsett fra at det er vanlig i både Oslo og Akershus å gjøre det vi har gjort i Hamar i dag, sier Fangberget.

- Udemokratisk

Høyres Hovedorganisasjon reagerer meget sterkt på den udemokratiske behandlingen som Hamar Høyre er blitt utsatt for. Det skriver seniorrådgiver Martin Engeset i en e-post til HA.

- Fra vår side har vi sterkt oppfordret våre nærmere 400 lokalpartier rundt om i Norge til å stå som listebærere utenfor valglokalene i de enkelte kommunene. Dette er en rettighet som alle partier har etter norsk lov.

Han siterer følgende fra Valghåndboken som er utgitt av Kommunaldepartementet:

”Lovens bestemmelser innebærer at det ikke vil være tillatt for partier og andre grupper å dele ut stemmesedler inne i den bygningen hvor valglokalet ligger. Utenfor bygningen vil det imidlertid være tillatt med slik utdeling.”

- Det er derfor helt uhørt at Hamar kommunes politiske ledelse tar initiativ til å frarøve Hamar Høyres tillitsvalgte og medlemmer en demokratisk rettighet de har etter norsk lov og et brudd på grunnleggende ytringsfrihetsprinsipper. Det tilligger ikke et lokalt politisk organ å overprøve norsk lov. Å komme trekkende med politivedtektene lukter det «politistat» av, sier Engeset.

- Politivedtektenes bestemmelser om ro og orden i Hamar må i tilfelle håndheves av politiet, ikke en udemokratisk politisk ledelse i Hamar kommune. Og under enhver omstendighet er norsk lov overordnet en lokal forskrift, mener Høyres Hovedorganisasjon. De kommer til å forfølge denne saken videre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke