5. des
KREVER LUNKELIA-STOPP: Jan Ove Holmen (til høyre) og Sjusjøen vel krever at Pihl AS stopper planene for Lunkelia. Her orienterer han interesserte politikere under en befaring ved det omstridte feltet i fjor høst. ARKIVFOTO
 
Pihl bøyer ikke av for presset
Grunneier Pihl AS vil ikke bøye av for det massive presset og droppe planene om 60 nye hytter på jomfruelig mark i Lunkelia.

Publisert: 02.sep.2015 11.52
Oppdatert: 04.sep.2015 07.48

Kommunestyret sa med knappest mulig flertall – 20 mot 19 – ja til Lunkelia i fjor høst.

En spørrerunde blant de politiske toppkandidatene i Ringsaker viser at seks av 10 partier mener Pihl AS bør gi etter for presset og skrinlegge planene for Lunkelia.

Venstre tar til orde for at det må bli etablert en markagrense i Ringsakfjellet.

FLERTALL FOR LUNKELIA

Selv om KrF, Pensjonistpartiet, SV, Ringsaklista, Miljøpartiet de Grønne og Venstre mener Pihl må droppe Lunkelia, er det ikke et politisk flertall for å skrote det omstridte hyttefeltet.

Ap, Høyre og Frp mener det er naturlig at Pihl får gå videre med sine planer etter vedtaket i kommunestyret.

– Det er vedtatt en utbygging. Forutsetningen for det er at Pihl kommer med en plan som gjør det mulig å bygge ut, sier Høyres ordførerkandidat Odd-Hermann Roel Børke.

Sp vil verken si ja eller nei. Ikke uventet når flere av medlemmene i Sp også er eiere i Pihl.

KAN TJENE 120 MILLIONER

Pihls planer i Lunkelia utfordrer den urørte naturen på Sjusjøen. Grunneierne ser at det er store penger å tjene på å selge enda flere hyttetomter.

Lunkelia alene kan gi Pihl 120 millioner kroner bare i tomtesalg.

Pihl ønsket også å bygge ut Tokstadmyra i skjæringen mellom Storåsen og Lunkefjell. Det forslaget ble forkastet av styringsgruppa for Ringsakers kommuneplan.

Også i de østlige områdene på Sjusjøen utfordres grensa for hyttefelt. Ringsaker allmenning spilte tidlig inn et forslag om utbygging på Natrudstilsetra. Det trakk allmenningen selv:

– Vi ser i ettertid at vi ikke kan spise opp fjellet fra alle kanter. En utbygging på Natrudstilsetra lå lettvint til med tanke på infrastrukturen, men vi forholder oss til at fjellet skal ha urørte korridorer, sa bestyrer Mathias Neraasen til HA den gang.

ETTERLYSER MARKAGRENSE

Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener det er viktig at politikerne trekker en markagrense som skal gjelde for all framtid på Sjusjøen:

– Vi mener at Sjusjø-området er fullt utbygd. Det er viktig å trekke ei grense ved eksisterende hyttefelt, sier Holmen.

Velforeningen jobber hardt for å få Pihl AS til å forkaste planene for Lunkelia.

– Etter vår mening har det aldri vært meningen at det skal bygges utenfor de hyttefelt som finnes på Sjusjøen i dag. Fortetting er i orden for oss.

Med Lunkelia vil det være et brudd på den intensjonen, sier Holmen.

Han er overbevist om at det aldri har vært meningen at det skal bygges hytter i lia opp mot Lunkefjell.

USPISELIGE VEGFORSLAG

I påsken marsjerte 200 i protesttog på Sjusjøen mot hytteplanene i Lunkelia.

2.100 har signert et opprop mot Lunkelia.

Turistforeningen og naturvernere jobber side om side med velforeningen for å få stoppet utbyggingen.

Den Norske Turistforening Lillehammer føler seg sikre på at planene ikke vil bli realisert.

– Jeg er takknemlig for at vegforslagene er lagt fram. Det er en støtte for oss som vil at Lunkelia skal bestå. Slik jeg forstår det er alle forslagene så uspiselige at det ikke er gjennomførbart, mener Ragnvald Jevne i DNT Lillehammer.

DROPPER IKKE PLANEN

Pihl AS lar seg imidlertid ikke stoppe av motstanden:

– Vi går videre med planarbeidet, bekrefter styrer Per Fineid til HA.

Den første høringsrunden avsluttes i disse dager, og Fineid sier at det i etterkant vil bli utarbeidet et konkret planforslag for Lunkelia.

– Vi skal ha en oppsummering sammen med Ringsaker kommune, hvor vi skal avklare hva vi skal utrede nærmere før planforslaget legges fram for politisk behandling, sier Per Fineid.

INGEN NyE OMRÅDER

Han føler seg trygg på at Lunkelia vil bli bygd ut.

Derimot er Fineid klar på at Pihl ikke vil gå i gang med nye hytteområder på Sjusjøen.

– For vår del vil det være snakk om Lunkelia og fortetting i Kroksjølia, slik kommuneplanen har gitt oss tillatelse til, sier Per Fineid.

– Betyr det at det trekkes ei markagrense for utbyggingen på Sjusjøen?

– I øyeblikket er det ikke aktuelt med flere felt. Men jeg kan ikke svare for det i et evighetsperspektiv. Vi går nå for Lunkelia og Kroksjølia, sier Fineid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke