13. des
BYTTET SIDE: Senterparti-topp Ivar Skramstad annonserte allerede valgkvelden at han ville søke samarbeid med Einar Busterud og hans blokk. Solgte han seg for billig? FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Senterpartiet utenfor formannskap
Senterpartiet får ingen formannskapsplass i den nye maktkoalisjonen i Hamar. – Det hadde de fått av oss, sier Arbeiderpartiets forhandlingsleder Thomas L. Jørgensen.

Publisert: 17.sep.2015 14.29
Oppdatert: 17.sep.2015 15.13

Fortsatt pågår forhandlingene i Hamar-politikken.

I kveld har Miljøpartiet De Grønne sitt medlemsmøte på Møystad gård klokken 19.30 hvor de skal ta stilling til tilbudene de har fått om politisk samarbeid og valgteknisk samarbeid fra Einar Busterud (BBL), Høyre, Venstre og Senterpartiet på den ene siden, og Arbeiderpartiet med SV, Pp og KrF på den andre.

Seks plass å fordele

Dersom Miljøpartiet heller mot Busterud, ligger konstellasjonen an til å få 6 av 11 formannskapsplasser.

HA vet at By- og bygdelista vil ha tre plasser selv, og at det er Høyre, Miljøpartiet og Venstre som får de tre siste.

Aktuelle navn er Einar Busterud (selvsagt), Tor Inge Martinsen, Inga Borud (alle BBL), Knut Fangberget (H), som er tiltenkt varaordføreren, Stig Vaagan eller Live Giset fra Venstre og Katrine Aalstad (Miljøpartiet). Det er krav om at lista har tre kvinner og tre menn, som kan gi Giset plass framfor Vaagan.

Sp ute av formannskap

Det betyr at Senterpartiet blir stående uten formannskapsplass, slik de også har vært denne perioden mens de var i koalisjon med Ap med flere.

Arbeiderpartiets forhandlingsleder Thomas L. Jørgensen bekrefter at Senterpartiet hadde fått tilbud om en formannskapsplass, dersom de hadde kommet til dem.

– Ja, det ville de ha fått. Vi registrerer nå at Senterpartiet begrunnet at de ville gå dit de får mest makt, og at de ender opp med ingenting hos Busterud, sier Jørgensen.

Vekst i Vang

– Har du solgt deg for billig, Ivar Skramstad?

– Vi må erkjenne at vi er for små, men vi håper at vi får til noe annet, sier Skramstad.

– Arbeiderpartiet sier at dere ville ha fått en formannskapsplass hos dem?

– Det fikk vi ikke forrige gang. Det er lett for dem å love det nå, sier Skramstad.

Senterparti-politikeren begrunner sitt valg med å gå til Busterud ved at han anser at By- og bygdelista vil stå på for større vekst og muligheter i gamle Vang.

– Vi er opptatt av muligheter for hele Hamar kommune, og ikke bare Hamar by, sier Skramstad.

Vil bli komitéleder

Skramstad sier at han ønsker å bli komitéleder for en av de politiske komiteene i Hamar kommune, for eksempel komité for næring og kultur. Personkabalen er foreløpig ikke helt spikret.

Internt i Busterud-koalisjonen er det sprik politisk når det kommer til den betente jernbanesaken. Mens Høyre, Venstre og By- og bygdelista høyt har flagget at de vil ha jernbanen ut av strandsonen, har Senterpartiet som eneste parti signalisert at de er for vest-korridoren, og at det er viktig å spare matjord på Børstad. Ifølge Skramstad har de i samarbeidsavtalen i Busterud-blokken formulert at jordvern skal stå sterkt.

– Vi er enige om at vi skal ha en åpen prosess om jernbane, sier Skramstad.

Han varslet allerede valgkvelden at han kom til å gå til Busterud, og sier at dette er i tråd med ønsket på grasrota i Senterpartiet. Da Sp for fire år siden støttet Morten Aspeli og hans samarbeidspartnere, ble det murret på grasrota.

Fredag klokken 10 har Busterud innkalt til en pressekonferanse på Astoria hotell.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke