5. des
BILDE/IKKE BILDE: – Ikke ta bilde når jeg legger på eyeliner, da! Sa Miriam Drag Eiring fra Jessnes i Ringsaker før hun så bildet på skjermen. Da sa hun: – Tøft, du må bruke dette bildet!FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Stemmer det samme som foreldrene og favorittlæreren
Dagens velger: Miriam Drag Eiring (18) kaller seg hamarsing selv om hun bor i Ringsaker. Hun skal stemme det samme som foreldrene og favorittlæreren, men har fått avsmak på politikken. HAs valgomat førte henne et første skritt mot Venstre.

0
Publisert: 09.sep.2015 07.05
Oppdatert: 09.sep.2015 07.08

– Kan noen av dere tenke dere å bli intervjuet av HA – om live, politikken og valget?

– Jeg! (Miriam rekker hånden i været før noen av venninnene i minglerommet på Hamar Katedralskole rekker å reagere. Hun spretter over mot HA og svarer som en som ikke har gjort annet.)

– Hva skal du bli når du blir stor?

– Jeg skal studere juss. Jeg er opptatt av at rett skal være rett og synes at rettslære er veldig interessant. Jeg har alltid vært en som tør å si fra. Og jeg er glad i å prate.

– Hva er viktigst for deg nå?

– Jeg er veldig opptatt av å gjøre det bra på skolen og gjøre andre morsomme ting.

– Hva synes du er morsomt?

– Jeg liker å danse, gå på kino og jeg liker å reise.

– Hvis du kunne velge helt fritt; hva hadde du gjort i denne uka?

– Hvis det var fri fra skolen så hadde jeg brukt mer tid på å trene og danse. Men hvis det var akkurat denne uken så hadde jeg brukt tid på å finne ut hvordan jeg kan hjelpe alle flyktningene.

– Du skal stemme for første gang?

– Ja. Hvis ikke så svikter du demokratiet. Det er viktig å stemme.

– Hvem skal du stemme på?

– Venstre. Jeg kan ikke så veldig mye om politikk. Men det startet med at Venstre kom opp som mitt parti da jeg testet HAs valgomat. Så begynte jeg å lese om Venstre. Jeg er veldig enig med Venstre i det med miljø, jernbane trasé og flyktningpolitikk. Jeg bor rett ved jernbanen på Jessnes, og den forstyrrer ikke. Men jeg vil ha mer åpning mot stranda.

– Noe mer du liker med Venstre?

– Min favorittlærer er Stig Vaagan og han er med i Venstre. Jeg stoler veldig på han. Og så stemmer begge foreldrene mine på Venstre.

– Har læreren påvirket deg?

– Nei, ikke i det hele tatt. Han er veldig bevisst på det. Men jeg har sett han gå med Venstre-skjorte nede i byen.

– Regner du deg som ringsaksokning eller hamarsing?

– Hamarsing! Jeg har aldri gått på skole i Ringsaker heller. Jeg gikk på Montessoriskolen i Hamar. Etter mye jobb fikk jeg lov til å gå på Ajer ungdomsskole.

– OK å være ung i Hamar?

– For meg og mine interesser er det egentlig nok fritidstilbud. Men jeg vet ikke om det er slik for alle. Hvis jeg tenker på politiske saker så kunne helsesøstertjenesten ha vært bedre.

– HAs måling tyder på at Ap mister flertallet i Ringsaker. Er det OK?

– Jeg har ikke noe imot Ap. De har en ganske grei politikk. Hvis Venstre erstatter Ap er det OK. Hvis det blir Frp er det forferdelig.

– Hvordan følger du valgkampen?

– Det er interessant, men jeg har ikke fulgt med så veldig mye. Skoledebatten her på Katta synes jeg var ganske barnslig. Det ble ganske vulgært etter hvert.

– Hvem utmerket seg?

– Det var spesielt Høyre og Ap. Det gjorde at de fikk masse oppmerksomhet. De overkjørte de andre på en usmakelig måte.

– Hva synes du om politikere?

– Ideen med slike debatter er bra. Og jeg skjønner at mange søker oppmerksomhet for å bli lyttet til. Men også ungdomspolitikere jeg kjenner blir fort for opptatt av å prate negativt om de andre politikerne.

– Du er glad i å prate. Hvorfor er du ikke engasjert i politikk?

– Det er et godt spørsmål. Både Ap, Høyre og SV har spurt meg om å bli med. Jeg har tenkt litt på det, men jeg har fått litt avsmak på politikken grunnet framtoningen til en del ungdomspolitikere. Dessuten har jeg andre prioriteringer.

Frank Brandsås

fbr@h-a.no / 918 28 968

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke