13. des
VANT DUELLEN: Bente Elin Lilleøkseth (t.v.), som sammen med resten av Ap fikk med seg MDG og Jon Lurås i et samarbeid sammen med Venstre. Marte Larsen Tønseth (Sp), Høyre, Frp og SV må innse at slaget er tapt i kampen for å få skiftet ordfører i Løten. Her fra et debattmøte i valgkampen.
FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
 
Sp-Marte skuffet og lei seg: - Vi hadde en avtale
Ap kapret Venstre og MDG. Dermed fortsetter Bente Elin Lilleøkseth som ordfører - til utfordrer Marte Larsen Tønseths (Sp) store overraskelse.

Publisert: 17.sep.2015 12.32
Oppdatert: 17.sep.2015 14.31

- Jeg har fortsatt ikke hørt noe om dette direkte fra Venstre eller MDG, som vi har forhandlet godt med i to dager. Jeg er overrasket og lei meg over at de bytter side på denne måten, sier Tønseth til HA.

For Ap har inngått et samarbeid med Venstre og MDG. Det skriver lokallagsleder Anne Lena Brustad Dragsten i en kort epost til HA og andre medier tidlig torsdag ettermiddag. Eposten er også signert MDGs Jon Lurås og Venstres Silje Hafslund. Det opplyses ikke om hva avtalen innebærer. Partene vil komme med mer informasjon i et pressemøte på Myklegard klokka 16 i dag.

HA har prøvd å få tak i partene for en kommentar, men foreløpig uten hell. MDGs Jon Lurås svarer etter flere forsøk på oppringninger med følgende tekstmelding: "Du får komme kl 1600".

Lilleøkseth fortsetter

Dermed blir Bente Elin Lilleøkseth sittende som Løten-ordfører de neste fire årene, etter at Ap fikk 44,7 prosents oppslutning etter valget mandag. Med 11 mandater gjør samarbeidet med Venstre og MDG at de får to ekstra mandater totalt og fortsatt flertall i den nye alliansen.

Det har i flere dager ligget an til et opposisjonssamarbeid, hvor Marte Larsen Tønseth lå an til å bli ny ordfører i en bred allianse med Frp, Høyre, Venstre, SV og MDG. Partene skulle ha det som ble betegnet som et siste, avklarende møte i kveld, men det trenger de ikke nå som Venstre og MDG har valgt den andre siden.

- Vi kommer til å stille, vi som er igjen i alle fall. Så får vi prate om hvordan vi håndterer situasjonen nå, sier Tønseth.

Skuffet og lei seg

Sps ordførerkandidat gjennom valgkampen forteller om positive forhandlinger med hele opposisjonen. Senest skal de alle ha vært enige om en felles politisk plattform som ble lagt fram i går kveld. Venstre og MDG ba om mer betenkningstid.

- Men de sa ikke at de var misfornøyd med noe. De kunne ikke fått bedre miljøbetingelser enn vi ble enig med de to samt SV om, påpeker Tønseth.

I dag tidlig fikk hun høre at Venstre og MDG var observert på veg inn i et nytt møte med Ap, og fikk en følelse av hvorhen dette bar. Likevel kom alliansen med Ap som en stor overraskelse for ordførerkandidaten, som med 402 personstemmer og 45 såkalte slengere fra andre partiers velgere ble Løten-valgets klart mest populære politiker.

- Jeg er veldig skuffet over at de gjør det på denne måten, og ikke kommer tilbake til oss før de tar en avgjørelse og går ut med noe.

Vil gi tilbake

Tønseth takker igjen alle som stemte på både henne og Sp, og står fast ved at det var folkets ønske å skifte ordfører.

- Selv om Ap er klart størst med over 44 prosent?

- Ja, velgerflukten fra Ap samt vår framgang viste det. Nå går Venstre og MDG mot folkets ønske. Men vi ønsker fortsatt å gi noe tilbake til alle dem som har stemt på oss, og jeg kan love at jeg skal gjøre alt jeg kan for dem i kommunestyret, hvor Sp har åtte mandater, påpeker hun.

Sp opplevde en voldsom framgang til en oppslutning på 32,5 prosent - og dobling fra forrige valg.

Var positiv

Bare minutter før det nye samarbeidet ble offentliggjort, publiserte vi et intervju med blant andre SVs Gunnar Søberg, som virket svært positiv til forhandlingene på opposisjonssiden. Han ga også uttrykk for at det trolig ville bli en avklaring i løpet av et møte i kveld. Det samme mente Marte Larsen Tønseth da HA snakket med henne.

HA var i forbindelse med den samme saken i kontakt med ordfører Bente Elin Lilleøkseth, som da ikke nevnte noe om offentliggjøringen som altså var nært forestående.

Tønseth understreker at Sp har hatt et svært godt samarbeid med Høyre, Frp og Sv undervegs i forhandlingene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke