5. des
 
SV-Søberg: - Tror på avklaring i kveld
SVs Gunnar Søberg er svært positiv til forhandlingene med Sp og resten av opposisjonen så langt. I kveld tror han velgerne vil få svar på hvem som blir ordfører i Løten.

Publisert: 17.sep.2015 12.08
Oppdatert: 17.sep.2015 12.09

- Flere av oss er enige om at vi bør ha en avklaring raskt nå, og jeg tror det vil skje allerede i kveld, sier Søberg til HA torsdag formiddag.

Han er imponert og overrasket over hvor langt forhandlingsledende Marte Larsen Tønseth og Senterpartiet har maktet å dra samtalene i riktig retning på to kvelder.

- Ja, jeg synes de strekker seg langt for at alle partiene skal føle at de er med og får litt utbytte av en eventuell flertallsallianse. Vi har også fått vårt, og jeg opplever i det hele tatt en positiv stemning under forhandlingene, sier Søberg.

På vippen

Etter det HA forstår, er Sp, Høyre, Frp og Venstre mer eller mindre enige om å samarbeide for å få kastet ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) og plassere Sps Tønseth (24) i ordførerstolen på Tingberg. Det betinger - som følge av valgresultatet i Løten - at enten SV eller MDG, eller begge, blir med i samarbeidet. Med ett av de to vippepartiene med i alliansen vil de sitte med til sammen 13 mandater og dermed flertall i kommunestyret.

Søberg trekker også fram positive samtaler med Venstre og MDG, som de har felles miljø- og klimainteresser med.

- Klima, solidaritet og velferd har vi pratet en del om. Alle er vi miljøpartier og ønsker at Løten skal få en ny, grønn politikk, påpeker han.

Utfordrer-Marte: - Skylder velgerne et svar

Sps ordførerkandidat Marte Larsen Tønseth er enig med Søberg. Hun opplyser at partiene forhandler både om politikk og posisjoner.

- Vi er mange forskjellige partier, og sånn sett har vi kommet langt i forhandlingene. Vi har gode, konstruktive samtaler og Sp ønsker at alle skal få noe i denne forhandlingssituasjonen, sier Tønseth, som avviser at Sp nøyer seg med å få med bare ett av vippepartiene for å havne i posisjon.

De ønsker å samarbeide bredt. Og nå håper også Tønseth på en avklaring i kveld.

- Vi synes vi skylder velgerne våre det, for de har signalisert at de ønsker et skifte. Det kommer også mange spørsmål nå om hva som skjer, forteller hun.

Ordføreren: - Gjorde et godt valg

Foreløpig er ingen formell avtale om samarbeid inngått. Tirsdag hadde også Arbeiderpartiet møter med flere partier, og SV og MDG var naturlig nok blant disse. Sittende ordfører Bente Elin Lilleøkseth (Ap) svarer vagt på hva partiet gjør for å lokke til seg vippepartiene i et samarbeid for å beholde ordførerstolen.

- Vi stiller med et åpent sinn, og tenker at vi spiller på lag med dem som vil trekke Løten i riktig retning innen velferd, trygghet og vekst i en grønn ramme. Vi har samtaler for å se hva som skal til, og da er det naturlig at vi er villig til å samarbeide og strekke oss litt.

Om valgresultatet, der Ap gikk kraftig tilbake fra forrige kommunevalg (-9,3 prosent og minus to mandater), sier hun dette:

- Som Carsten Bleness (HA-redaktør, journ.anm) skriver i sin veldig gode analyse, handler det om kommunereform. Motstanden mot den ble nok en vinnersak for oss, for vi gjorde faktisk et godt valg.

- Hva mener du?

- Vi er klart størst i Løten, fikk nesten halvparten av stemmene og oppnådde det samme resultatet som i 2007, da jeg ble ordfører i samarbeid med SV og Pensjonistpartiet. Da tar jeg også hensyn til at 2011-valget og den store oppslutningen var et veldig spesielt valg for vår del.

- Mener du sympatistemmer som følge av Utøya-tragedien?

- Det kan ha vært en av mange årsaker. 2011 var et spesielt valg med høyere oppslutning enn i 2015. I Løten var valgdeltakelsen i 2011 59,6 prosent mot årets 58,3 prosent. Flere stemte i 2011 og flere stemte Ap. Noen av grunnene til at 2011 også var et godt Ap-valg er at vi hadde ferske saker som lærlingeløftet og barnehagegarantien.

- Fikk nesten halvparten av stemmene

Valget mandag ga Ap en oppslutning på 44,7 prosent og Sp 32,5. Det gir henholdsvis 11 og åtte mandater. Så hva tenker Lilleøkseth, mens forhandlingene pågår for fullt nå, om at Sp kanskje blir sittende med ordføreren til tross for at de er så mye mindre enn Ap som de faktisk er?

- Jeg forholder meg til vårt resultat, som viser at vi fikk nesten halvparten av stemmene. Det har uansett gitt oss et veldig trygt og godt mandat å jobbe videre med, svarer ordføreren.

Utilgjengelig for pressen

Etter valgnatten prøvde HA forgjeves å få en kommentar fra Lilleøkseth til flere spørsmål. Tirsdag morgen fikk vi beskjed om å sende sms fordi hun var opptatt, men fikk aldri svar på denne henvendelsen. Det tok også flere timer onsdag før vi endelig fikk tak i ordføreren – nesten to døgn etter at valgkvelden startet. Selv avviser Lilleøkseth at hun bevisst har styrt unna HA.

- Valgkvelden og -natten hadde jeg det veldig hektisk som leder av valgstyret, og var ikke i seng før halv fire og på kontoret klokka åtte tirsdag. Da havnet jeg på sofaen et par timer på formiddagen, fordi jeg var trøtt etter å ha vært oppe til midt på natten i forvegen, og så har jeg rett og slett ikke oppdaget tekstmeldingen fra deg. Det beklager jeg på det sterkeste, og det har virkelig ikke vært meningen å unngå kontakt med HA etter valget. Jeg sviktet angående en henvendelse fra Østlendingen også, men det skjedde altså bare som følge av at det har vært hektisk og at jeg duppet av tirsdag formiddag, sier ordføreren.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
DUELLEN: Ordførervervet i Løten står mellom nåværende ordfører Bente Elin Lilleøkseth (t.v.) og Marte Larsen Tønseth (stående). Her under en debatt i valgkampen.
FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke